Redirecting
INICI Literatura Premis Bartra - Murià

Premis Bartra - Murià

El poeta Agustí Bartra (Barcelona 1908 - Terrassa 1982) i l'escriptora Anna Murià (Barcelona 1904 - Terrassa 2002) són dues grans figures de les lletres catalanes que van estar estretament vinculades a Terrassa, on van instal·lar-se el 1970 en retornar d'un llarg exili a Mèxic. La nostra entitat, a través de diversos socis, però en especial gràcies a l'expresident Jaume Canyameres, va contribuir a establir i enfortir la relació de la parella Bartra-Murià amb el teixit cultural de la ciutat, que s'ha reflectit en publicacions, en l'impuls de simposis, en exposicions, representacions teatrals, lectures poètiques, homenatges i, també, en la creació de dos premis literaris de reconegut prestigi.

El Premi Ciutat de Terrassa Agustí Bartra de poesia es va crear el 1997 i en una primera etapa (1997-1999) s'atorgava anualment, a poemaris o assaigs poètics inèdits. Des de l'any 2000, quan es va posar en marxa el Premi Ciutat de Terrassa Anna Murià d'assaig literari, aquest dos premis es convoquen bianualment, en anys alterns. El 2008, a més, es va alterar l'ordre de les convocatòries, per fer coincidir el VIII Premi Bartra de poesia amb la celebració del centenari del poeta, de manera que actualment, el guardó poètic s'atorga els anys parells i el guardó d'assaig, els anys senars.

En el següent enllaç podeu consultar les bases de la convocatòria oberta.

D'altra banda, l'any 2008, amb motiu del centenari Bartra, Amics de les Arts i Joventuts Musicals, amb els ajuntaments de Matadepera, Terrassa i Viladecavalls, van decidir posar en marxa el certamen literari Premis Agustí Bartra. El somriure del gat, de narrativa i poesia, dirigit a estudiants de segon cicle d'ESO i de batxillerat. El premi pren el seu nom d'una conferència (El somriure del gat. Per a què serveix la poesia) que Bartra va dictar a la Universitat de Maryland l'any 1969 i a l'Aula Magna de la Universitat de Barcelona el 1975. Amb aquest mateix nom va existir, en els primers 80, un premi per estudiants d'instituts de batxillerat de Terrassa. Com aleshores, l'objectiu és promoure la creació literària, i especialment l'amor per la poesia, entre els més joves.

Relació de guanyadors de les diferents edicions del Premi Bartra i el Premi Murià

 

Properes activitats

jazzterrassa

Consulta les activitats del Club de Jazz d'Amics de les Arts i Joventuts Musicals a: http://www.jazzterrassa.org