►Dimarts 9 de gener, a les 19:00h

«La ciència cívica i l’urbanisme anarquista a Terrassa, 1895-1939»,

xerrada a càrrec d’Eduard Masjuan

 

►Dimarts 16 de gener, a les 19:00h

«Terrassa,com continuar teixint ciutat»,

xerrada a càrrec de Xavi Matilla

 

Amics de les Arts i Joventuts Musicals
Carrer de Sant Pere, 46, primera planta – Terrassa

 

Eduard Masjuan: 

El model de desenvolupament de les ciutats del s. XX ha implicat generalment un creixement il·limitat, caòtic i devastador de la naturalesa. Socialment només pot viure a la ciutat aquell qui s’ho pot pagar.

Però a Catalunya com a altres indrets hi va haver un model alternatiu que es basava en l’urbanisme organicista o ecològic que pretenia dissenyar i construir un espai capaç d’allotjar convenientment els ciutadans sense oblidar però de satisfer les necessitats creades per l’expansió econòmica industrial de les societats modernes. Això implicava unes formes d’organització social més justa i una utilització dels recursos més racional.

Aquest nou urbanisme fou concebut pels geògrafs anarquistes Elisée Reclus i Pior Kropotkin. A partir dels fonaments teòrics d’aquests autors i dels seus continuadors com Ebenezer Howard, Patrick Geddes, Lewis Mumford, Carlo Doglio, Gaston Bardet o Giancarlo de Carlo es fa una revisió històrica de la trajectòria de les teories urbanístiques de la Ciutat Jardí, a través del qui sense ser anarquista en fou un entusiasta divulgador a casa nostra com fou Cebrià de Montoliu. A ell es deu l’extensió dels continguts de la Ciència Cívica de Patrick Geddes com orientadora de la planificació a escala regional a partir de la implantació de Museus Cívics.

En aquest sentit abordem les iniciatives de convertir Terrassa en un Ciutat Jardí de característiques de construcció cívica en 1915.

Aquest lloc utilitza cookies per tal que tinguis una millor experiència d'usuari. Si continues navegant entenem que acceptes les cookies i la nostra política de cookies.


ACEPTAR
Aviso de cookies