ARTICLE EXTRET DEL PERIÒDIC MALARRASSA :

La ruta de la migració de l’Àfrica subsahariana, en una exposició fotogràfica al carrer.
El drama humà que reflecteix l’exposició The Backway es pot contemplar fins el 30 de maig al Passeig Comte d’Egara
________________________________________

The Backway és el nom de la ruta migratòria que travessa diversos països de l’Àfrica occidental subsahariana fins a Europa, i amaga el somni i el calvari que han de passar milers i milers de persones que cada any van a la recerca d’un món millor. Tot plegat després de travessar grans àrees de desert, i esquivant zones de conflictes militars, fins arribar a Líbia, un país on aquestes persones pateixen indefensió, segrestos i violacions sistemàtiques, i on aquells que aconsegueixen sobreviure s’enfronten a l’infern que també suposa travessar el Mediterrani.
Des d’ara i fins el 31 de maig, l’exposició The Backway es pot veure al Passeig Comte d’Egara una exposició fotogràfica que il·lustra aquest drama humà, i que porta el mateix nom. Aquesta exposició ha estat portada a Terrassa gràcies a la Vocalia de Fotografia dels Amics de les Arts i Joventuts Musicals, i és obra del col·lectiu Ruido Photo.
“A l’agència portem més de 12 anys documentant el que està passant en els països subsaharians i les històries que es viuen en aquesta ruta”, explicà a l’acte el fotògraf Pau Coll, de Ruido Photo, “i ho fem de forma totalment independent”. Es tracta de projectes periodístics en què s’utilitza la fotografia i el vídeo documental, i que serveixen com a campanya de sensibilització social. “Ens va agradar aquesta exposició per què està a peu de carrer i tothom, no només gent molt conscienciada o aficionats a la fotografia, pot contemplar aquest drama humà que suposa la migració en aquesta part del món”, explicà David Millán, membre dels Amics de les Arts.
Europa vulnera els drets humans amb les seves fronteres físiques i acords bilaterals
Tot coincidint amb la inauguració de l’exposició al carrer, ahir dimecres es va presentar en un acte als Amics de les Arts, en què es convidà a destacats membres d’entitats involucrades en els drets humans i en la migració, les quals. Latifa el Hassani, presidenta de Nous Catalans, explicà que a Catalunya hi ha 370.000 d’origen subsaharià, gran part d’ella arribant per Líbia. “Fa anys el desig ara arribar a països com França, Alemanya o Holanda; avui un dels destins somiats és arribar a Catalunya”, afirmà la Latifa, que també incidí en les grans dificultats administratives que han de patir els nouvinguts.
MOUAD ESSEMMAA, MERITXELL, LLUÍS, LATIFA EL HASSANI, MARIO SORIA I PEPE RUÍZ, ALS AMICS DE LES ARTS.
La regidora de l’Ajuntament Meritxell Lluís acudí a la presentació com a presidenta de l’Associació Catalana pels Drets Civils. Es referí a la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans, que el mateix consistori va aprovar, com una eina a potenciar per tal de defensar els drets humans a la ciutat. “Terrassa és molt diversa i plural i això ens enriqueix”
La regidora Lluís defensa la llibertat d’expressió i de pensament per a tothom com un dret fonamental, i defineix com a “vulneració de la llibertat que avui en dia tinguem 9 persones a la presó per defensar les seves idees i les d’un poble”, en referència als polítics empresonat per la justícia espanyola, i entre ells el seu marit Josep Rull.

“Li diem als nouvinguts que parlin el català com a llengua pròpia del nostre país d’acollida”, segons Pepe Ruíz, president de Veu Pròpia de Terrassa. Aquesta associació va néixer precisament ajudar els nouvinguts quan arriben al país a que aprenguin la llengua del país i fomentar el seu ús al carrer. “Un poble que perd la llengua per la seva identitat”, mentre afegí que des de Veu Pròpia “defensem el dret a decidir i la llibertat que ara no tenim”.
“Molts immigrants quan arriben perden la condició de ciutadania, pel fet de no tenir papers”, lamentà Mario Soria, qui a banda de ser el secretari de l’ANC-Terrassa per la Independència, Mario Soria és també a la Sectorial d’Immigració de l’ANC. Soria carrega contra els murs que suposen les polítiques europees contra la immigració , i la defineix com “contradictòria i carrega contra els drets humans”. Entre aquests aspectes, la frontera que exerceix Turquia contra qui vol entrar al continent, o els tractats bilaterals entre països com ara Espanya i Marroc. També es referí als murs i reixes que es troben qui vol entrar per Melilla, la violència institucional que suposa la suspensió de la cobertura sanitària, i que és un dret bàsic.
Miquel Gordillo

Aquest lloc utilitza cookies per tal que tinguis una millor experiència d'usuari. Si continues navegant entenem que acceptes les cookies i la nostra política de cookies.


ACEPTAR
Aviso de cookies