Instructor: Joan Manuel Homar
Tipus de curs: Presencial.
Dates: 6 febrer, 2023 – 24 abril, 2023
Horari: Dilluns, de 18:30 a 20:30h (20 hores en 10 sessions)
Lloc: Amics de les Arts i Joventuts Musicals (Sant Pere, 46, 1a planta – Terrassa)
Preu: 300€ (20% descompte persones associades a Amics de les Arts i Joventuts Musicals)

METODOLOGIA

Encara que s’hi exposaran continguts teòrics, les sessions seran eminentment pràctiques, la qual cosa demanarà la participació dels assistents. L’objectiu és crear un clima distès en què tothom s’expressi lliurement, sense autocensura ni temor a equivocar-se. Totes les opinions seran valorades i contrastades. Cal afegir que no hi ha cap requisit previ de coneixements mínims per participar-hi. Només calen ganes de passar-s’ho bé llegint, escrivint i compartint escrits, idees i experiències.

OBJECTIUS

A escriure bé s’hi arriba després d’haver llegit força i amb criteri, quan s’ha pogut aprendre dels grans escriptors. Per desenvolupar paulatinament la competència crítica i analítica un s’ha de convertir en un excel·lent lector que gaudeix amb el text i sap copsar com està construït. D’aquesta manera, un esdevé a poc a poc el millor crític dels propis escrits. Amb aquesta convicció, oferim aquest curs que es proposa aquests objectius:

• Adquirir les eines i les habilitats essencials per llegir, comprendre i analitzar poemes.
• Escriure poemes utilitzant els recursos estudiats al curs.
• Desenvolupar l’esperit crític aplicat tant a l’obra d’altres com a la pròpia producció.

CONTINGUTS

• Reflexions essencials sobre el fet poètic: debat sobre què entenem per poesia, sobre el gust i l’hàbit de llegir-ne, sobre allò que aporta la lectura poètica, sobre la innovació vs estereotip, sobre l’educació estètica…
• La lectura en veu alta del poema. Trets bàsics de l’oralització.
• Consideracions sobre alguns elements de la poesia: tema, recursos formals (mètrica i figures retòriques), veu, to i lèxic del poema.
• Possibles models: lectura i comentari de poemes de diferents tipologies i temàtiques.
• Anàlisi i comentari conjunt dels textos poètics dels participants.

 

Joan Manuel Homar (Barcelona, 1952). Ha estat més de trenta anys professor titular del Departament de Filologia Catalana de la Universitat de Barcelona. Ha publicat diversos estudis en el camp de la didàctica de la literatura. Actualment organitza i imparteix tallers de poesia, de narrativa i d’escriptura creativa. Ha publicat diversos llibres de poemes: On mai no fosqueja (2012), La lentitud de la mirada (2017, Premi Ciutat de Palma – Joan Alcover 2016), La pell recorda (2020) i Ningú (2022, Premi de la Vila de Martorell 2022).

Aquest lloc utilitza cookies per tal que tinguis una millor experiència d'usuari. Si continues navegant entenem que acceptes les cookies i la nostra política de cookies.


ACEPTAR
Aviso de cookies