Amics de les Arts i Joventuts Musicals posa en marxa la campanya “Més Amics que mai” per captar suports i nous socis, per tal de fer front al pagament a què obliga la sentència judical —”que considerem injusta”— sobre les obres de l’edifici i la destrucció de la façana.

En un comunicat als socis i sòcies, el President Josep Casajuana ha informat de la resolució judicial del plet pel pagament de les obres i la destrucció de la façana i ha anunciat la posada en marxa de la campanya “Més Amics que mai”. En el comunicat s’explica que en el judici celebrat el passat 8 d’abril, el titular del Jutjat de Primera Instància núm. 3 de Terrassa, el magistrat Miguel Herrero Liaño, va rebutjar els arguments d’Amics de les Arts i Joventuts Musicals i va condemnar l’entitat a pagar unes obres de millora dels locals que la família Onandia té a l’edifici del carrer del Teatre núm. 2, que es van fer sense autorització de l’entitat, aprofitant la reparació de la teulada. Alhora, la sentència va rebutjar la compensació econòmica reclamada per Amics per la destrucció de la pintura de la seva façana, el gener de 2012.

Les diferències entre Amics de les Arts i Joventuts Musicals i la família Onandia respecte a les obres fan referència a les reparacions de diversos elements arquitectònics de l’edifici que, segons al peritatge aportat per l’entitat, són millores de locals propietat dels Onàndia però que no afectaven a elements estructurals ni eren imprescindibles per al menteniment de les parts comunes.

Amics de les Arts i Joventuts Musicals és propietari d’un 13,5% de l’edifici (que correspon a l’espai de la Sala d’Actes de l’entitat), percentatge que li pertoca cobrir de totes les obres necessàries per al manteniment de l’edifici. El juliol de 2011 va indicar per escrit als Onandia que només autoritzava i es faria càrrec de les obres imprescindibles per a la reparació de la teulada de l’immoble. Malgrat això, la família Onandia (a través de la seva empresa Promociones Inmobiliarias La Mola) van dur endavant unes obres que incloien reparacions importants de paraments interiors, portes i finestres de locals de la seva propietat que tenen llogats a tercers. En conjunt, les obres van costar quasi el doble del pressupost que s’havia presentat inicialment per la reparació de la teulada.

A més, amb l’excusa de l’afectació de les obres, els Onàndia van destruir la pintura de la façana de l’entitat ━una obra col·lectiva dels socis de l’entitat realitzada el 1998 a partir d’una creació de Pere Alavedra━ tot i que Amics de les Arts i Joventuts Musicals havia demanat reiteradament reunir-se amb els co-propietaris i els arquitectes per valorar les acciones necessàries per a reparar els possibles desperfectes soferts per l’obra i mantenir-la a la façana. El jutge va acceptar els arguments de l’arquitecte dels Onandia, Fran Massana, que va declarar que la destrucció de la pintura era “inevitable”, tot i que durant el transcurs de les obres ni ell ni els Onandia van respondre als requeriments d’informació de l’entitat per conèixer amb detall l’afectació i les accions previstes sobre la façana.

“Hem d’acatar la sentència però la considerem injusta. Per això hem presentat recurs”, afirma el president Josep Casajuana en el comunicat. “El jutge Herrero ens condemna a pagar 46.512€ —més els interessos generats des de febrer de 2012—, per unes millores que suposen un increment patrimonial pels Onandia, alhora que els eximeix de la compensació reclamada per a reconstruir la pintura de la façana destruïda i pels danys morals infligits a l’entitat.”

“El peritatge realitzat per l’entitat estimava que el 13,5% —la part que correspon als Amics— de les obres de reparació imprescincible de la teulada i de les estructures afectades pujava 26.680€. Aquestes eren les úniques obres que havíem autoritzat. L’entitat reclamava, a més, una quantitat superior als 10.000€ per fer front a la reconstrucció de la pintura de la façana i com a compensació pels danys morals infligits.”

“La sentència suposa un doble repte per a Amics de les Arts i Joventuts Musicals, ja que, d’una banda, ha de fer front al pagament d’unes despeses desproporcionades per la limitada economia de l’entitat i, de l’altra, vol esgotar tots els camins legals possibles per a la recuperació de la façana”, subratlla el comunicat.

Campanya “Més Amics que mai”

El comunicat del president de l’entitat explica que la campanya Més Amics que mai és una resposta a aquests reptes amb la que es vol “fidelitzar els nostres socis, captar-ne de nous i captar també donacions de particulars —socis o no—, col·laboracions de comerços i patrocinis d’empreses, amb qui compartim els valors que els Amics representen, que són la Cultura i l’Art com a font de llibertat”.

Una de les primeres accions de la campanya serà una subhasta d’obres d’art que es durà a terme el proper 23 de novembre.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza cookies per tal que tinguis una millor experiència d'usuari. Si continues navegant entenem que acceptes les cookies i la nostra política de cookies.


ACEPTAR
Aviso de cookies