La ciutat de Terrassa promou des de fa temps un bon nombre de certàmens literaris, alguns dels quals fan tribut a reconegudíssims autors com Agustí Bartra i Anna Murià, fills adoptius de Terrassa ja traspassats, i Marta Pessarrodona, nascuda a la ciutat. Alguns d’aquests certàmens, fins fa poc, feien el lliurament del guardó per separat, però ja l’any passat es va decidir fer un acte conjunt, amb el títol de la Festa de les Lletres i al Teatre Alegria, per donar més relleu i visibilitat.

Així doncs, la gala, celebrada ahir, va atorgar premis en diversos gèneres i categories. El més important i consolidat és el Premi Ciutat de Terrassa Agustí Bartra de poesia en català que, convocat per Amics de les Arts i Joventuts Musicals, en la seva XX edició, ha estat per David Vidal Triay per la seva obra Els solcs de la veu, que serà publicada en coedició amb Pagès Editors.

David Vidal és un músic, filòleg, cantautor i poeta de Menorca. Graduat en música, especialitat fagot, pel Conservatori Professional de Música de Badalona, i en Llengua i Literatura Catalanes, menció en lingüística, per la Universitat Oberta de Catalunya. El 2017 publica el seu primer llibre de poesia, Paraula umbilical, una obra que va obtenir el XXXVII Premi Jacint Verdaguer de Poesia, i el 2021 publica Gola de fang, llibre guardonat amb el XII Premi Jordi Pàmias de Poesia.

Per la seva banda, el Premi Ciutat de Terrassa Anna Murià per a un llibre de contes en català en la seva cinquena edició, convocat també per Amics de les Arts i Joventuts Musicals, va ser declarat desert.

El Premi de Narracions Curtes Josep Soler i Palet és un altre amb veterania. Enguany, ha celebrat la seva XIV edició de la mà de l’Ateneu Terrassenc i el jurat ha distingit amb el primer premi a Silvia guerrero Caballero amb l’obra “De matinada”.  El segon premi ha estat per a Eulàlia Fornells amb “Novembre” i el tercer per a Elena Polanco amb “Cuerpo de tiza”.

Els guanyadors, així com els seleccionats, han rebut una dotació econòmica en funció de la categoria del premi i lots de llibres per gentilesa de La Temerària, Llibreria Cinta i Casa del Llibre. També veuran publicats els seus relats, junt amb els altres quatre finalistes, en format de llibre virtual el mes d’abril a través de la pàgina web de l’Ajuntament de Terrassa.

Durant la festa també es va lliurar el Premi de Poesia en català per a joves Marta Pessarrodona, impulsat també per Amics de les Arts i Joventuts Musicals. Es tracta d’un certamen molt jove perquè sols ha celebrat quatre edicions i té dues categories. El guardó en categoria de poesia escrita ha estat per Bruna Farigola Ferrer per “Els dies feliços” i el premi en poesia audiovisual per a Lia Ibáñez Moros per “Devoció”. Els guanyadors han rebut una beca de 1.000 euros per a la creació poètica, així com invitacions a activitats culturals.

El palmarès es va completar amb els Premis de l’Associació LGTBIA+. El primer guardó ha recaigut en Alicia Cañizares per “La historia de los que no tienen voz”, el segon per a Antonio Ojeda, per “La aupair”, i el tercer per a Inmaculada Rico per “Dani”. Tots ells han rebut dotació econòmica, un trofeu i llibres de regal.

A més, una novetat aquest any, es va procedir a la lectura per part de l’escriptora Tessa Julià dels textos guanyadors del Primer Premi de Microrelats 8M, convocat per l’Escola Universitària d’Infermeria i Teràpia Ocupacional de Terrassa i el Centre de Formació Professional Sant Llàtzer. El primer premi va recaure en Roser Guillamat Thomas, pel relat “El jersei”. El segon premi va ser per a Gemma Arnero Costa, pel relat “Ens necessita”. I l’accèssit va anar a parar a les mans d’Emma Infante Sentelles.

L’acte, presentat per Xavi Coral, va comptar també amb unes intervencions musicals a càrrec d’Aleix Puig Caminal  de la presentació dels projectes guanyadors de l’anterior edició del Premi de Poesia en Català Marta Pessarrodona per a joves a càrrec de Marc Baltà i Carol Priego.

La poetessa terrassenca Marta Pessarrodona va cloure la trobada amb unes paraules i una breu lectura d’alguns dels seus poemes.

 

Aquest lloc utilitza cookies per tal que tinguis una millor experiència d'usuari. Si continues navegant entenem que acceptes les cookies i la nostra política de cookies.


ACEPTAR
Aviso de cookies