Més de 145 activitats musicals i al voltant de 8.300 espectadors és el resultat de la temporada jazzística 2010-2011 organitzada pel Club de Jazz d’Amics de les Arts i Joventuts Musicals. El gruix han estat els concerts de pagament (105), però també s’han ofert 40 concerts gratuïts i 37 jam-sessions, amb la voluntat de fer arribar el jazz a tots els afeccionats.

La Temporada Estable 2010-2011 de la Nova Jazz Cava, organitzada per Jazz Terrassa – Club de Jazz d’Amics de les Arts i JJ.MM. amb el suport de l’Ajuntament de Terrassa, la Generalitat de Catalunya i l’Obra Social d’UNNIM, ha estat molt intensa en quantitat i qualitat musical dels concerts realitzats. Una temporada que inclou les seves activitats entre els mesos d’octubre a juliol, a excepció del mes de març en què s’ha celebrat el 30 Festival Jazz Terrassa.

Segons les dades recollides, el nombre total d’activitat musical programada ha estat de 145, amb una assistència aproximada de 8.300 espectadors. Aquesta xifra constata la consolidació d’una de les temporades estables de jazz a Catalunya amb major nombre de concerts celebrats, fet que es remarca l’estabilitat de participació en les activitats relacionades amb aquest gènere musical i, si més no, la consolidació de la gestió de l’activitat musical a la Nova Jazz Cava. D’aquests 145 concerts programats enguany, 105 concerts han estat de pagament, seguits per un total de 7.000 espectadors i amb una mitjana de 67 espectadors per concert. Aquesta xifra inclou tots els concerts emmarcats en els diferents cicles programats com els DijousClub, plataforma de promoció de joves valors i bandes emergents. D’aquest espai destaca la presentació de projectes terrassencs com els Cabaret Misèria, amb 124 espectadors; els Ho Ha Baiáo Vist, amb 118; els Combos i la Big Band del Conservatori de Música de Terrassa, amb un total de 198 espectadors; Estúpida Erikah, amb 98; o els Youkali Trio, seguit per 52 espectadors. El major registre d’assistència dels DijousClub l’ha aconseguit la banda Sense Sal, amb 326 espectadors. Alhora inclou els concerts celebrats els divendres i dissabtes, el cicle Especial Nadal i la programació d’estiu amb el nou cicle de dijous Íntims a la Terrassa, amb 145 espectadors i Jazz a la Fresca. 13è Cicle d’Estiu al Patí, seguit per 252 espectadors.

A banda dels 105 concerts de pagament, Jazz Terrassa ha organitzat un total de 40 concerts d’entrada lliure. El concert inaugural de temporada amb el projecte del saxofonista Dani Nel.lo i la presentació del seu últim treball Noir, amb una participació total de 386 espectadors; el Conjunt de Saxos de l’ESMUC, sota la direcció de Karlheinz Miklin, amb 150 espectadors, i el Vermut Jazz, amb la banda Groove Dudes, amb 150 espectadors, celebrat al pati exterior coincidint amb la Festa Major 2011. A més destaquen un total de 37 jam-sessions, un cicle dedicat a la improvisació i als valors emergents del jazz català i celebrades tots els dimarts a la Cava Club. Tot i que no es poden facilitar dades exactes d’assistència, atès que es tracta de concerts d’entrada gratuïta, l’assistència a les Jam Sessions ha estat d’ un nombre aproximat de 1.300 espectadors.

Alhora destaca el suport i difusió del swing ballable amb l’organització de cursos de lindy hope tots els dimecres a la Nova Jazz Cava amb els Terrassahoppers, així com l’organització de concerts de swing ballable de forma regular. En aquest espai destaca l’èxit de públic de bandes com Casidy and The Orleans Kids, Gordon Webster Swings + Naomi Uyama, Swing 7 o la Big Band Jazz Terrassa amb Laia Porta (633 espectadors en 7 concerts programats). El seguiment a aquest estil constata el bon moment que viu avui el swing entre els aficionats i el nou públic que s’apropa al jazz.

L’acció promocional iniciada el passat curs amb la gratuïtat als concerts dels estudiants matriculats a escoles de música de Catalunya ha fomentat enguany l’assistència d’aquest col·lectiu als directes i intensifica, juntament amb la diversitat de la programació, la creació de nous públics.

Contemporaneïtat i diversitat estilística

La programació musical oferta ha estat força variada. Ha comptat amb la presència de figures internacionals de renom, així com amb formacions nacionals de gran reconeixement dins del gènere, presentacions de noves formacions i treballs discogràfics. Alguns dels concerts programats han estat una exclusiva a Catalunya, per exemple, les actuacions de la banda holandesa Edgar Van Asselt Quartet amb el saxofonista nord-americà Dave Schnitter, la formació cubana de latin jazz Ochumare Quartet o el bluesman Otis Taylor i el seu projecte Clovis People en la seva presentació a Catalunya, que comptà amb la col·laboració especial de Corey Harris.

Altres concerts destacats per la seva qualitat musical o pel nombre d’assistents han estat els dels saxofonistes Abdu Salim amb Pierre Coulon Cerisier, Javier Vercher i Perico Sambeat amb Infinita, Dick Oatts amb els J.A.M Trio o el músic txec Lubos Soukup. El concert del pianista Bruce Barth amb trio, i amb Sambeat com a convidat, va ser una de les nits jazzístiques de referència de la present temporada, i una nit singular la va protagonitzar l’espectacle de poesia i jazz amb Frank Harrison Trio, Richard Douglas Pennant i Meritxell Nus. Una de les actuacions destacades del programa presentat fou la de Piazzola-Monk Crossing’s amb el trompetista Raynald Colom i Marcelo Mercadante al bandoneó. L’homenatge a Billie Holiday amb la cantant anglesa Zoe Francis, la commemoració del 40è aniversari de la Locomotora Negra o la presentació de Metrópolis/8 ciutats, de la B.A.b, han estat altres projectes destacables. Beat’A’Boom, darrera aventura del bateria Marc Ayza amb el McBlurum 13, un projecte co-organitzat amb la Casa de la Música de Terrassa i el Festival de Percussió de Barcelona, va sorprendre per la seva combinació de ritmes, del jazz al hip hop.

El projecte de la Big Band Jazz Terrassa, amb més d’una dècada de trajectòria, ha aconseguit un total de 584 espectadors en els quatre concerts programats, amb una mitjana de 146 espectadors.

El període nadalenc ha estat, com és habitual, un altre dels cicles amb més participació de públic. En total han estat 974 espectadors els seguidors dels set concerts celebrats en aquestes dates festives, amb una mitjana de 139 espectadors per concert. Una programació variada que va comptar amb les actuacions de: la Big Band Jazz Terrassa amb el vocalista Dennis Rowland, un espectacle exclusiu que va captivar la nombrós audiència congregada (405), la nit Especial Flamenco amb l’actuació del cantaor Duquende i el tocaor Chicuelo (212), La Vella Dixieland amb Josep M. Farràs i Marian Barahona (207) o la setena trobada del Blues & Boogie Reunion amb les actuacions dels pianistes Paul San Martín, Bernat Font, Biel Duran, Julio Lobos, David Giorcelli, August Tharrats, Ignasi Terraza i el trio de ritme encapçalat per Lluís Coloma (362).

Pel que fa al concerts del Circuït Ressons Jazz, iniciativa co-organitzada amb Ressons i l’Associació de Músics de Jazz i Música Moderna de Catalunya amb la voluntat de potenciar un circuït de jazz estable, s’han programat sis concerts amb una participació total de 257 espectadors, seguidors dels grups: Cesc Miralta “Gaudí Formes Invisibles! el projecte que combinava imatge i so a l’entorn del mestre Gaudí; Johnny Branchizio, consagrat als estàndards de la cançó italiana; Clara Luna i Xavier Maureta, amb el projecte “Coleing Porter”; Dácil “El círculo del Amor”, Carme Canela i Jordi Matas amb el projecte “Canela canta Matas” i els temes originals d’Albert Marques Trio amb el guitarrista Jordi Bonell. Ja en el marc de la nova temporada 11-12 i corresponent al darrer trimestre de l’any 2011, els grups sel.leccionats pel Circuit Ressons i que oferiran nou projecte a Terrassa seran: Miralta Vibes Quartet “Tribut a Chet Baker” (5/11) i Pablo Selnik Quartet “El Museo Vacío” (18/11).

Per la seva banda, la 13ena edició del cicle d’estiu Jazz a la Fresca, ha comptat amb una programació variada estilísticament que amb quatre concerts ha tingut una participació de 206 espectadors (a falta de les dades de la cloenda amb el concert de Carlos Martín-Gabriel Amargant Quintet). Obria el cicle la banda Colors Latin amb Guim G. Balasch, liderada pel pianista egarenc Dani Rambla i la proposta consagrada al jazz d’arrel llatina (79); el segon concert presentava la formació Barcelona Stride Band i el seu tribut a la música de New Orleans (77) i la proposta de jazz vocal liderada pels artistes terrassencs Maria Betriu i Arnau Gil, emmarcada en els clàssics de la Bossa Nova (50).

Col·laboracions i activitats complementàries

A banda de la programació musical oferta al llarg de la temporada estable, Jazz Terrassa ha optat enguany per la col·laboració amb altres activitats relacionades amb l’activitat jazzística a casa nostra. En l’àmbit pedagògic, s’ha participat en l’elaboració del programa “Visquem el Jazz” organitzat pel PAME i adreçat a la formació jazzística dels més petits. La presentació en el marc de l’aula amb el bateria Oriol González i la cloenda del cicle amb l’espectacle “Petit John” a càrrec de la formació encapçalada per Amadeu Casas i que compte amb Dani Alonso, Blas Picón i Riqui Arayza, amb un total de cinc actuacions a la Nova Jazz Cava.

L’organització de concerts externs ha estat un altre dels camps d’acció del Club, així com altres activitats organitzades amb la col·laboració de Jazz Terrassa com la presentació de la Temporada d’Arts Visuals de la ciutat, el concert benèfic de la Malagasy Gospel Choir amb la Jove Orquestra del Taller de Músics o el concert del cantautor Javier Ruibal. La sala ha estat novament seu oficial del festival TNT. Altres activitats realitzades que han rebut el suport de Jazz Terrassa i que considerem destacades són la programació del cicle de poesia i música ‘La Deu de les Veus’, organitzat per Mirall de Glaç –vocalia de literatura d’Amics de les Arts– o els tallers de Lindy Hope que s’han celebrat a la Nova Jazz Cava amb una gran participació.

Amb el resum d’aquestes activitats donem pas a les vacances d’estiu del Club de Jazz Terrassa. La Nova Jazz Cava reprendrà ‘’activitat musical al mes d’octubre amb la Temporada Estable 2011-2012.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza cookies per tal que tinguis una millor experiència d'usuari. Si continues navegant entenem que acceptes les cookies i la nostra política de cookies.


ACEPTAR
Aviso de cookies